De Christina doopvont van Wellen

In het levensverhaal van Christina (ca 1150 - 1224) geschreven door Thomas Van Cantimpré lezen we:

“Op een dag vluchtte ze onder hevige aandrang van haar geest tot bij de kerk in het dorp Wellen. Toen zij er de heilige doopvont open aantrof, dompelde zij er zich helemaal in.

Men zegt dat zij na dit voorval gematigder werd, als een normaal mens leefde en zich rustiger gedroeg. En ook dat zij de reuk van de mensen beter kon verdragen en tussen hen kon wonen.”

De desbetreffende doopvont uit de Sint-Jan-de-Doperkerk van Wellen wordt gedateerd tussen 1155 en 1170, gemaakt van Maaslandse kalksteen en afkomstig uit een Luiks atelier. Vermoedelijk tussen 1182 en 1186 dompelde Christina zich (gedeeltelijk) in deze doopvont en wordt ze meer door haar omgeving begrepen. In 1780 wordt er een nieuwe doopvont aangeschaft voor de Sint-Jan-de-Doperkerk en belandde het Romaanse exemplaar op het kerkhof naast de kerk.

De paters redemptoristen, die ook de relieken van Christina de Wonderbare bewaarden, kregen deze doopvont in 1890 van de Wellense pastoor Lenders en stelden deze doopvont op in de kerk van hun klooster op Steenaertberg te Sint-Truiden.

Om verbouwingswerken aan klooster en kerk te financieren verkochten de paters in 1922 de doopvont aan een kunstverzamelaar.

Tot 1947 veranderde de doopvont nog enkele malen van eigenaar om uiteindelijk te belanden in de collectie van Romaanse kunst in het Metropolitan Museum of Art in New York.

In 2011 legde de werkgroep Christina contacten met het museum in New York en met de financiële steun van de stad Sint-Truiden is door het Metropolitan museum toen een 3D scan gemaakt. 

Met behulp van deze foto’s heeft de Truiense firma Impermo in 2012 een kopie laten maken in blauwe steen door een steenkapper/kunstenaar. Deze met de handgemaakte replica was te bezichtigen in 2012 op de tentoonstelling in de Begijnhofkerk over onze twee mystieke heiligen Christina en Lutgardis. Vandaag staat deze replica opgesteld in de Sint-Gangulfuskerk.

Voor diezelfde tentoonstelling werden de 4 karakteristieke hoofden van de doopvont 3D geprint in kalk op ware grootte door Hogeschool PXL.

Het 3D printen is de laatste jaren steeds technisch verbeterd en de gebruikte materialen zijn ook geëvolueerd. Daarom vond de vzw Sint-Truidense Schatten, ter gelegenheid van het Christina jubeljaar 2024, het gepast om de totale doopvont waarheidsgetrouw af te drukken. Op basis van de 3D printbestanden van 2012 is de Christina doopvont gereproduceerd op een schaal van ¼ in een biologisch afbreekbaar thermoplastic, gemaakt van maïszetmeel. 

Deze doopvont samen met de 4 hoofden in kalk zijn te bezichtigen op de tijdelijke tentoonstelling in de Mariakapel van de Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopnemingkerk ter gelegenheid van het Christina jaar.

Vorige
Vorige

Christina in poëzie en zang

Volgende
Volgende

Gered door een schilder