image6.jpeg

Ontmoet Christina onderweg

Ontdek de VIA CHRISTINA MIRABILIS

Vanaf 22 juni 2024 tonen we je de weg die Christina heeft afgelegd, zowel fysiek als mentaal, in een bijna 100 km lang Haspengouws pelgrimspad. In Christina’s voetsporen komen wandelaars tot rust.

A picture of Borgloon in spring by photographer Bertrand Brughmans
A picture of the Kattensteeg in Borgloon, made by photographer Stijn Anthonissen

Via Christina Mirabilis

Jouw pelgrimstocht start hier

Onze Via Christina Mirabilis wandelbrochure is een essentiële gids onderweg. De cultuurhistorische en spirituele duiding neemt jullie mee in het verhaal van Christina en van de streek.

De brochure kost €18 (excl. verzendkosten) en kan opgestuurd worden zodat jij je pelgrimstocht kan voorbereiden.

De brochure is (vanaf 01/07/24) ook te koop bij de toeristische diensten van Borgloon, Sint-Truiden en bij Museum De Mindere.

Om dit pelgrimspad te creëren verkenden onze 14 vrijwilligers van de werkgroep pad onze streek. Elk verborgen wegje en hoekje werd uitgekamd. Het resultaat: 5 dagtrajecten met een eigen inhoud en bijzondere plekken om te ontdekken.

Start: Museum de Mindere, Capucienessenstraat 3, Sint-Truiden

Lengte: 17,5 km

Traject 1

Van Sint-Truiden naar Brustem

Tijdens deze etappe vertrekken we in het centrum van Sint-Truiden en wandelen we via boomgaarden en een stuk Romeinse weg naar Brustem, de geboorteplek van Christina.

Ons pad komt langs historische locaties van de pelgrimsstad Sint-Truiden.  Onderweg ontdekken we meer over de woelige geschiedenis van onze streek. En duiken we via holle wegen dieper in de mooie natuur van de Cicindriavallei. 

Traject 2

Van Brustem naar Wellen

Kerstiene werd geboren in een eenvoudig gezin uit Brustem. Nu een deelgemeente van Sint-Truiden, was Brustem in de tweede helft van de 12de eeuw een domein van het Graafschap Loon.

Tijdens deze etappe vertrekken we aan de donjon van Brustem en wandelen via mooie natuurplekken en landmarks naar Wellen. Ons pad komt langs het geboortehuis van Christina.

Ook ontdekken we plekken die tijdens haar leven of na haar dood een historische rol hebben gespeeld zoals de Sint-Jan-de-doper-kerk  in Wellen, de kluiskapel van Helshoven en de Tjenneboom, waar de laatste heksenverbranding plaats had.

Startpunt: Burchtruïne, Singelstraat, Brustem

Lengte: 20,5 km

Start: Sint-Jan-de-Doper kerk, Dorpsstraat, Wellen

Lengte: 19,6 km

Traject 3

Van Wellen naar Borgloon

We vertrekken aan de kerk van Wellen en wandelen via de velden en boomgaarden van Jesseren en Groot-Loon naar de Christina Mirabilis Kluis aan de Sint-Odulphuskerk in het centrum van Borgloon. Letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van het Christinapad.

Langs dit pad bevinden zich verschillende indrukwekkende kunstwerken die je een nieuw perspectief geven op ons Haspengouwse landschap.

Traject 4

Van Borgloon naarZepperen

Op dag 4 van de pelgrimstocht starten we aan de Sint-Odulphuskerk van Borgloon en wandelen via Ulbeek (Wellen) naar de Sint-Genovevakerk in Zepperen.

We ontdekken eerst het centrum van het historische stadje Borgloon. De tocht gaat verder langs kastelen en kapellen naar Wellen. Dit traject van het pelgrimspad komt ook langs de indrukwekkende kapel van Oetersloven.

Startpunt: Sint-Odulphuskerk Speelhof, Borgloon

Lengte: 19,7 km

Start: Sint-Genovevakerk, Sint-Genovevaplein 8, Zepperen

Lengte: 17,8 km

Traject 5

Van Zepperen naar Sint-Truiden

Het laatste traject loopt van de Sint-Genovevakerk in Zepperen via het groen van het Provinciaal Domein Nieuwenhoven en het Speelhof naar het centrum van Sint-Truiden, waar onze tocht begonnen is.

Het pad komt langs de Abdij van Nonnemielen. Dit klooster was eeuwenlang een thuis voor Christina’s relieken. Daarna gaat de tocht verder naar de abdijsite en de OLV Tenhemelopneming van Sint-Truiden. Daar worden in de schatkamer vandaag Christina’s relieken bewaard.