Praten over Christina met Dr. Suzan Folkerts

Onlangs ben ik van Borgloon naar Deventer gefietst – bij wijze van pelgrimage – naar de stad van Geert Groote en de Moderne Devotie (14e eeuw). Ik had er een boeiend gesprek over Christina met Dr. Suzan Folkerts, een pionier in het wetenschappelijk onderzoek naar Christina Mirabilis.

Dr. Suzan Folkerts en Rob Vandueren

Het was Prof. Anneke Mulder-Bakker die Suzan op het spoor van de middeleeuwse Vita van Christina. Folkerts vergeleek alle bewaard gebleven manuscripten en onderzocht hoe, waar en waarom in de loop der eeuwen deze manuscripten werden gelezen en betekenisvol werden bevonden. Met haar studie behaalde zij een doctoraat in Geschiedenis en Mediaevistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. De scriptie is integraal gepubliceerd als ‘Voorbeeld op schrift. De overlevering en toe-eigening van de vita van Christina Mirabilis in de late middeleeuwen’ bij uitgeverij Verloren, Hilversum, in 2010. In ons eigen taalgebied is haar studie nog steeds de enige van die omvang.

Dat is ondertussen een tijdje geleden. En op dit moment is Suzan Folkerts conservator van de Athenaeumbibliotheek in Deventer.

Toen ik voorstelde aan Suzan om haar te ontmoeten, om bij te praten over Christina, was zij daar onmiddellijk voor te vinden.  Ook al volgt ze het Christina-thema nu niet meer zo op de voet, het blijft voor haar persoonlijk een fascinerend verhaal waar ze een bijzondere band mee heeft, zei ze. En dat bleek ook tijdens ons fijne gesprek. Ik heb haar kunnen vertellen over de ontwikkeling van ons Christinaproject. Zij was zeer geïnteresseerd. En de afspraak werd gemaakt dat zij in Nederland via haar uitgebreid communicatienetwerk mee wil werken aan de bekendmaking van ons Christinaproject, zodra het pad en de publicatie gelanceerd worden.

Vorige
Vorige

Christina, een pelgrim?

Volgende
Volgende

Christina met vleugels, zoals een vogel